Striae zijn lijnvormige huidafwijkingen of strepen op de huid. Deze striae kunnen ontstaan wanneer de huid een snelle groei doormaakt waardoor de huid wordt opgerekt en waarbij de collageenbanden in het onderhuids bindweefsel als gevolg daarvan inscheuren. Er zijn veel mensen die last hebben van striae en het komt zowel bij mannen als bij vrouwen veelvuldig voor. Het kan op zich geen kwaad, maar levert vaak wel cosmetische bezwaren op, want het is vaak geen leuk gezicht. De meest bekende vorm van striae zijn de strepen op de buik van een vrouw tijdens de zwangerschap.

Striae kunnen niet alleen op de buik voorkomen, maar bijvoorbeeld ook op de borsten, billen, bovenarmen of dijen. Eigenlijk overal waar de groei sneller is dan de huid aankan kunnen striae ontstaan. Bijvoorbeeld ook bodybuilders kunnen last krijgen van striae als door de snelle groei van het spierweefsel de huid sterk wordt opgerekt.

Ook mensen die leiden aan een vorm van het syndroom van Cushing of het Marfansyndroom kunnen last krijgen van striae op zowel buik, benen als bovenarmen.

MSM kan helpen bij striae, alles hierover in dit artikel.

Ontstaan van striae

Bij striae wordt het onderhuidse bindweefsel zodanig opgerekt dat het kan verscheuren. Dit is niet pijnlijk, maar laat wel lelijke en vervelende paarsrode strepen achter op de huid. De strepen lopen over het algemeen enigszins iets zigzaggend over de huid en lopen altijd parallel aan elkaar en ook parallel aan de lichaamsas. Ze lijken wel een beetje op verzonken littekens, maar dan rood. Ze kunnen in lengte variëren van een kleine 2 tot wel meer dan 20 centimeter. Na enkele maanden of vaak zelfs jaren zullen deze geleidelijk aan wegtrekken en beige of witte littekens of striemen achter laten.

Striae zijn niet gevaarlijk, zelfs geheel onschuldig en doen ook niet pijn. Ze ontsieren echter wel de huid en worden daarom als vervelend beschouwd. Striae zijn helaas nog niet op een echt effectieve manier te behandelen.

Meeste risico op striae

Striae ontstaat door snelle oprekking van de huid. Mensen die daar het meest gevoelig voor zijn, zijn zwangere vrouwen of bodybuilders. Daarnaast zijn jongere mensen, bijvoorbeeld in de puberteit, er gevoeliger voor dan oudere mensen, omdat bij jongere mensen de huid over het algemeen nog vrij strak is. Ook is het ontstaan van striae voor een groot deel erfelijk. Dat betekent, dat als uw ouders last hebben van striae, dat dan de kans ook groot is dat u het zelf zult krijgen. Daarnaast verhogen factoren als overgewicht, corticosteroïden, krachtsporten, borstvergroting en bepaalde ziekten de kans op striae.

Striae voorkomen

Gaat u bijvoorbeeld meer sporten, bijvoorbeeld aan meer aan krachtsport of bodybuilding doen, bouw dit dan rustig op. Geeft de huid de tijd om mee te rekken met de spieren die u hiermee kweekt.  Stel dat u bepaalde medicijnen inneemt waarvan vooraf bekend is dat u dikker zult gaan worden, masseer dan regelmatig die delen die snel groeien regelmatig even in met een olie of crème. Dat geldt ook voor als u zwanger bent.  Uw buik zal binnen afzienbare tijd snel groeien, dus ook daar is enige voorzichtigheid geboden als u geen striae wilt oplopen. Gelukkig krijgt niet iedereen die dikker wordt of zwanger is last van striae, maar voorkomen is beter dan genezen. Als u weet dat het risico op striae is verhoogt, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap, dan is het aan te raden uw huid goed te verzorgen.

Tips tegen striae

Hou de huid soepel en zorg dat het niet uitdroogt. Zorg dat uw huid zacht en soepel blijft. Hierdoor is de kans dat de huid of onderliggend weefsel scheurt aanzienlijk kleiner. Een goede verzorging van de huid is door het elke week te gaan scrubben. Dit stimuleert namelijk de aanmaak van nieuwe huidcellen. Breng ook iedere dag een vochtinbrengende crème of verzorgende olie aan. Dit kunt u het beste twee keer per dag doen. Doe het in ieder geval direct na het douchen, want douchen (en vooral warm douchen) zorgt namelijk voor uitdroging van de huid en daardoor wordt juist de kans op striae weer vergroot.

Gaat u regelmatig douchen, gebruik dan het liefst niet al te heet water. Warm water droogt namelijk de huid nog sneller uit.

Toch striae, en nu?

Ondanks alle tips om de kans op striae te verkleinen en er voor te zorgen dat u ze minder snel zult krijgen kunt u het helaas nooit helemaal voorkomen. Heeft u toch al van die vervelende strepen, dan kunt u ze eventueel enigszins maskeren een beetje make-up.

Een echte effectieve behandeling tegen striae is nog steeds niet ontdekt. Zodra u de strepen eenmaal hebt, komt u er over het algemeen nooit meer vanaf. Zowel bij de drogist als bij de apotheek zijn er diverse crèmes te verkrijgen waarvan de fabrikant beweert dat dit dé oplossing is tegen die vervelende strepen, maar in de praktijk blijkt het toch vaak anders. Het enige dat echt helpt is het voorkomen dat u last krijgt van striae. Dit kan bijvoorbeeld door bepaalde dingen niet of juist wel te doen.

Striae verminderen met crèmes

Zoals gezegd is er geen enkele manier om de striae volledig te laten verdwijnen, maar met diverse crèmes is het wel mogelijk om ze drastisch te verminderen. U mag er geen wonderen van verwachten, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat de striae veel minder duidelijk te zien zijn, waardoor de kwaliteit van uw leven weer enorm zal verbeteren doordat u veel lekkerder in uw vel zit.

Er zijn diverse crèmes in de handel die een positief effect op striae hebben. Wij lichten daar enkele voor u uit.

Retinol

Retinol is een vitamine A dat het celvernieuwingsproces van de huid versnelt  en de synthese van collageen stimuleert.

Glycolic Acid

Glycolic Acid wordt ook in schoonheidssalons gebruikt voor speciale peelings tegen striemen.

Elastine

Elastine is één van de belangrijkste bouwstenen van het bindweefsel van de huid. Ze vullen de tekorten van de huid aan, waardoor de striae minder zichtbaar zullen worden.

Gist extract

Deze versterken op een natuurlijke manier het afweersysteem van de huid.

Glycerol

Di wordt gebruikt voor het hydrateren van de huid. Is de vochtgehalte in de huid namelijk goed op peil, dan zullen de striae veel minder zichtbaar zijn.

Probeer zelf

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van goed werkende crèmes tegen striae. Er zijn nog veel meer goede crèmes in de handel. Probeer ze uit en ontdek zelf welke voor u het beste werken.

MSM

MSM verbeterd de doorbloeding van de huid wat resulteert in meer gladheid en meer elastisch. Een MSM gel zorgt ervoor dat zuurstof beter opgenomen word, wat weer resulteert in de toename van de cellen. MSM heeft een sterke antioxidante werking wat ervoor zorgt dat vrije radicalen afgenomen word, en dit voorkomt / verminderd veroudering van de huid en reduceert zelfs rimpels. Uiteindelijk vallen ook littekens minder op.

Samengevat

Striae is op zich geheel onschuldig en absoluut niet gevaarlijk. Ook doet het geen pijn. Wel ontsieren ze de huid en dat wil natuurlijk niemand. Toch is er echter helaas nog geen enkele echt effectieve manier om striae volledig te behandelen. Dat betekent echter niet dat er helemaal niks tegen te doen is, maar een garantie dat ze echt helemaal volledig verdwijnen is er helaas niet.

In de apotheek en bij de drogist zijn diverse zalfjes en crèmes te verkrijgen waarvan de fabrikant zelf beweert dat het striae volledig zal genezen. Dat is echter helaas niet waar. Er is helaas geen enkele behandeling, zalf of crème die striae volledig zal kunnen herstellen. Striae is namelijk een vorm van onderhuidse littekens op het lichaam en die kunnen nou eenmaal nooit meer volledig verdwijnen. Toch zijn er genoeg middeltjes in de handel die de striae wel kunnen verminderen. Gelukkig maar, want ondanks het feit dat ze voor de gezondheid helemaal geen kwaad kunnen worden ze wel als vervelend en vaak lelijk beschouwd.

Striae zullen na enkele maanden of soms pas na enkele jaren voor een groot gedeelte enigszins vervagen zodat ze minder prominent aanwezig zullen zijn. De paarse of rode strepen zullen dan wit, beige of parelmoer van kleur worden waardoor ze veel minder op zullen vallen. Door gebruik te maken van crèmes die littekens verminderen is dit proces ook nog enigszins te versnellen.